Adventtikalenteri luo tunnelmaa vuosikymmenestä toiseen

Adventtikalenteri on siivittänyt suomalaista joulunodotusta kuuden vuosikymmenen ajan. Suomalaiset partiotytöt toivat kalenteriperinteen maahamme vuonna 1947. Sen jälkeen partiolaisten adventtikalenteri on ilmestynyt joka vuosi. Vuosikymmenten saatossa se on voittanut pysyvän sijan suomalaisten jouluperinteessä ja sydämissä.

Ajatus adventtikalenterin käytöstä partiotyttöjen varainhankinnassa rantautui Suomeen Ruotsista. Kalenteri-idean Suomalaiselle Partiotyttöliitolle toi suomenruotsalaisen partiotyttöjärjestön johtaja Tessi Fazer. Partiotytöt suunnittelivat ensimmäisen kalenterin myyntiä jo vuonna 1945, mutta haave kariutui painatusongelmiin.

Ensimmäinen adventtikalenteri julkaistiin vuonna 1947

Ensimmäinen Lasten adventtikalenteri pääsi markkinoille syksyllä 1947 ja siitä otettiin 15 000 kappaleen painos. Kalenterin oli kuvittanut Tessi Fazerin ystävä Ulla von Wendt. Adventtikalenteria koristi ruskea piparkakkutalo, jossa oli 25 luukkua. Luukut alkoivat ensimmäisestä adventista 30.11. Tämä piirre on säilynyt partiolaisten kalenterissa kautta vuosikymmenen ja juuri se erottaa adventtikalenterin edelleen joulukalenterista. Jos ensimmäinen adventti on marraskuun puolella, ensimmäinen kalenterinluukku avataan jo silloin. Joulukalentereissa ensimmäinen luukku avataan aina 1.12.

Ulla von Wendt pysyi kalenterin kuvittajana useita vuosia. Alkuvuosina kalenteria koristi aina talo, jonka ikkunat ja ovet toimivat kalenterin luukkuina. Tietyt kuva-aiheet vakiintuivat nopeasti tietyille päivämäärille jo ensimmäisinä vuosina. Jos silloin – kuten nykyäänkin – partiolaisten kalenterista paljastui jokaisena adventtina kynttilä, itsenäisyyspäivänä Suomen lippu ja Lucian päivänä Lucia-neito. Sen jälkeen kalentereita ovat kuvittaneet muun muassa Ulla Vaajakallio, Camilla Mickwitz, Maija-Liisa Pitkäranta, Timo Kästämä, Sari Airola, Virpi Pekkala sekä Noora Katto. Katso adventtikalenterikuvat vuosin varrelta.

Adventtikalenterin valmistaa suomalainen Papermark Oy Hämeenlinnassa.

Ensimmäinen Partiolaisten adventtikalenteri vuodelta 1947 (Ulla von Wendt).

Ensimmäinen Partiolaisten adventtikalenteri
vuodelta 1947 (Ulla von Wendt).

Share on FacebookTweet about this on Twitter