Partion adventtikalenteri 70 vuotta

Partiolaisten adventtikalenteri on siivittänyt suomalaisten joulunodotusta jo seitsemänkymmenen vuoden ajan. Partiotytöt toivat kalenteriperinteen maahamme Ruotsista vuonna 1947, minkä jälkeen kalenteri on ilmestynyt vuosittain. Vuosikymmenten saatossa adventtikalenteri on saavuttanut pysyvän paikan suomalaisten sydämissä.

Juhlavuoden kunniaksi haluamme nostaa esille kalenterin tarinassa mukana olleita ihmisiä: kuvittajia, myyjiä ja taustajoukkoja. Heidän ja satojentuhansien muiden ansiosta adventtikalenterilla voidaan tänäkin vuonna kerätä varoja partion arvokkaaseen työhön.

Kuvittaja Elina Warsta: Juhlavuoden adventtikalenterin teemoina ystävyys ja luonnon kunnioittaminen. Lue lisää >

 

 

 


Juhlavuoden adventtikalenterin teemoina ystävyys ja luonnon kunnioittaminen

Elina Warstan kuvituksen keskiössä on joulukuusi.

Partiolaisten adventtikalenteri juhlii tänä vuonna 70-vuotistaivaltaan. Elina Warstan kuvittamassa kalenterissa eläimet, lapset ja tontut kokoontuvat yhteiseen joulunviettoon kuusen ympärille.

Elina Warstan kalenterikuvitus herää eloon luukkujen avautuessa, kun piirroshahmot lähtevät jouluisiin seikkailuihin. Warsta toivookin, että lapsiperheissä tullaan kertomaan tarinoita adventtikalenterin tapahtumista.

”Ehkä lapsia vaikka mietityttää, miksi kalenterin lumiukko on niin huolestuneen näköinen. Halusin, että kalenterissa on paljon katseltavaa, sillä lapselle joulukuun päivät tuntuvat pitkiltä”, Warsta kertoo.

Tänä vuonna adventtikalenteri tuo iloa lukemattomiin koteihin jo seitsemättäkymmenettä kertaa.

”Kalenteri on monelle lapselle tärkeä. Lapsia elää niin monenlaisissa tilanteissa, ja toivon, että kalenterista on kaikille heille onnea ja iloa. Sitä samaa, mitä itsellänikin oli pienenä luukkuja avatessani.”

Kuvakalenteri herättää ajattelemaan

Adventtikalenterin perinteiset elementit ovat säilyneet samoina jo 70 vuotta. Myös tällä kertaa kalenterista löytyvät tutut juhlat: itsenäisyyspäivä, Lucian päivä ja adventtisunnuntait.

”Adventtikalenterin vahvuuksia ovat sen pitkät perinteet. Ihmiset odottavat kalenteria ja on nähtävissä, että partiossa siihen on panostettu”, Warsta kertoo.

Warsta arvostaa, että myös aikaisemmat kuvittajat ovat kuvanneet kodikasta joulua. Näin kalenterista voidaan nähdä juuri suomalaisille tärkeät jouluperinteet. Vaikka partiolaisten adventtikalenterille löytyy haastajia, uskoo Warsta kalenterin vahvan aseman säilyvän.

”On tavara- ja suklaakalentereita, ja lapset toivovatkin niitä. Loppupeleissä lapset miettivät kuitenkin enemmän kuvakalentereitaan. Sillä välin, kun hukumme tavaraan, on kuvakalentereissa vahva kokemuksellinen puoli.”

Perinteisten partioviittausten sijaan Warsta toi kalenteriin partion koko arvomaailman: ystävyyden sekä ihmisten, eläinten ja luonnon arvostamisen.

Luonnosta huolehtiminen on minusta kaikista paras puoli partiossa. Tässä ajassa on mahtavaa, että partiossa lapsilla ja nuorilla on mahdollisuus lähentyä luonnon kanssa”, kertoo itsekin lapsena partiossa ollut kuvittaja.

Adventtikalenteri sai palaamaan lapsuusmuistoihin

Warsta halusi kuvata kalenterissaan perinteistä joulua lempeän huumorin kautta.

”Kuvituksessa pitää olla tarina, jonka ympärille kuvaa voi rakentaa. Halusin tuoda mukaan lasten arkipäivää, sekä luonnon ja ihmisten yhteiseloa.”

Kuvittaessaan Warsta kävi läpi omia lapsuusmuistojaan, sillä hänen perheessään joulua odotettiin monen kalenterin kanssa. Oli ostetut partion ja Unicefin kalenterit, taidegraafikko-äidin tekemä kalenteri sekä Warstan itse tekemä kalenteri.

”Toki aikuisillakin on adventtikalentereita, mutta kyllä minä lapsia vahvasti ajattelin kuvittaessani. Halusin myös, että kalenteri olisi kaunis esine. Adventtikalenteri on kuitenkin monen kodin ensimmäisenä esille laitettava joulukoriste.”

Adventtikalenterin kuvittaminen oli Warstalle kaiken kaikkiaan hyvin kokonaisvaltainen kokemus.

”Piirtäessä menin vähän sellaiseen kotoilutilaan. Juuri sellaista sateenropinaa kattoon, ja että kääriydytään kalenterin oravien tavoin hännänkerälle nukkumaan. Se on joulun rauhaa, sitä iloa ja onnea, mitä toivoisi ihmisten jouluun liittyvää”, Warsta kuvailee.

Share on FacebookTweet about this on Twitter