28.9.2015

Adventskalendern sprider stämning från år till år

Scouternas adventskalender har varit en del av den finländska adventstiden i över 60 år. De finlandssvenska flickscouterna hämtade adventskalendern till Finland år 1947 och sedan dess har den utkommit årligen. Under årens lopp har adventskalendern vunnit en bestående plats i den finländska jultraditionen och finländarnas hjärtan.

Adventskalendertraditionen fick sin början då Tessi Fazer föreslog för Finlands Svenska Flickscoutförbund att man skulle börja sälja en adventskalender enligt svensk modell. Flickorna planerade försäljning av en adventskalender redan år 1945 men kampanjen blev inte av på grund av tryckeriproblem.

Den första adventskalendern utkom 1947

Den första barnens adventskalender utkom hösten 1947 i en upplaga på 15 000 kalendrar. Tessi Fazer bad sin väninna Ulla von Wendt illustrera kalendern. Den första kalendern föreställde ett pepparkakshus med 25 luckor. Den första luckan öppnades på första advent 30.11 och just detta är adventskalenderns varumärke – att följa adventstiden. Fortsättningsvis får man ibland öppna den första luckan redan i november, beroende på när första advent infaller.

I flera år illustrerade Ulla von Wendt adventskalendern. De första åren bestod bilden alltid av ett hus, där husets fönster och dörrar fungerade som kalenderluckor. Bakom luckorna har det alltsedan starten funnits adventsljus, Finlands flagga på nationaldagen, Lucia på luciadagen och Jesusbarnet på julaftonen o.s.v. Adventskalendern har genom åren illustrerats av bl.a. Ulla Vaajakallio, Camilla Mickwitz, Maija-Liisa Pitkäranta, Timo Kästämä, Sari Airola, Virpi Pekkala och Noora Katto.

Adventskalendern tillverkas av finländska Papermark Oy i Tavastehus.

1947

Bildtext: Den första adventskalendern
från år 1947 (Ulla von Wendt).