Partiolaisten adventtikalenteri jo yli 75-vuotias

Suomalaiset partiotytöt toivat adventtikalenteriperinteen Suomeen vuonna 1947 ja sen jälkeen partiolaisten adventtikalenteri on ilmestynyt joka vuosi.

Partiolaisten vuoden 1947 adventtikalenteri.
Ensimmäinen Suomessa myyty adventtikalenteri vuodelta 1947.

Partiojohtaja Tessi Fazer innostui Ruotsissa näkemästään adventtikalenterista, ja hänelle syntyi ajatus, että Suomessakin voitaisiin tehdä oma partiolaisten adventtikalenteri, jolla kerättäisiin varoja partiotoimintaan.

Tessi Fazer pyysi ystäväänsä Ulla von Wendtiä tekemään kuvituksen kalenteriin. Näin syntyi ensimmäinen Suomessa myyty adventtikalenteri vuonna 1947.

Ensimmäinen kalenteri ei ollut menestys. Piparkakkutaloa esittävä kuvitus oli väritön eivätkä suomalaiset ymmärtäneet avautuvien luukkujen ideaa.

Kalenterien julkaisua kuitenkin jatkettiin ja myynti alkoi menestyä vuonna 1949. Siitä lähtien se on ollut olennainen osa partion varainhankintaa.

“Adventtikalenterin tarkoituksena on antaa lasten joulun odotukselle lisää viehätystä auttamalla heitä värikkäiden kuvien avulla seuraamaan suuren juhlan asteittaista lähestymistä. ”

Teksti kalenterin takana 1950-luvulla

1940-luvulla kalenterin hinta oli 30 markkaa, mikä olisi nykyrahassa 1,93 euroa.

Vertailuna vuonna 1947 puoli kiloa voita maksoi 82,43 markkaa ja junalipusta Helsingistä Hämeenlinnaan sai vuonna 1947 maksaa 420,00 markkaa.

Jotain uutta, jotain vanhaa

Alusta lähtien ajatuksena on ollut, että ensimmäinen luukku avataan ensimmäisenä adventtina. Myös tiettyjen luukkujen kuva-aiheet ovat vakiintuneet kalenterissa nopeasti. Adventtikynttilät, Lucia-neito, Suomen lippu ja Jeesus-lapsi kuuluvat edelleen partiolaisten adventtikalenterin vakioaiheisiin.

Vuoteen 1980 asti kalenterin taustamateriaali oli ohutta voipaperin tapaista materiaalia, josta valo paistoi läpi, kun luukku oli avattu. Kalenterit neuvottiinkin kiinnittämään ikkunaan. 1960-luvun alussa adventtikalentereista muutamat olivat pystyyn koottavia. Esimerkiksi vuoden 1960 kalenteri oli talo, jonka sai taiteltua pystyyn seisomaan.

Kalenteri elää ajassa

Vaikka monet perinteet ovat olleet jo kalenterin alkuajoilta asti käytössä, niin uudistuksiakin on tehty.

Vuonna 1991 alettiin adventtikalenterin takana julkaista lyhyt joulusatu. Joulusatuperinne oli joitakin vuosia katkolla, kunnes vuonna 2020 tarina muuttui kuunneltavaksi jatkokertomukseksi ja siitä alettiin julkaista verkkosivuilla ja podcast-palveluissa uusi osa jokaisena adventtisunnuntaina. Joulutarina alkaa ensimmäisenä adventtisunnuntaina ja sitä pääsee lukemaan ja kuuntelemaan joulutarinan sivuilta.

Jouluun valmistautuminen tarkoittaa monille myös lahjojen paketointia. Vuodesta 2000 lähtien kalenteriin on kuulunut myös arkillinen pakettikortteja, joissa on jatkunut kalenterin kuvitus. Vuonna 2019 kortit vaihdettiin jouluisiksi pakkaustarroiksi.

Yksi asia on kuitenkin pysynyt samana: Partiolaiset myyvät edelleen kalenteria partiotoiminnan tukemiseksi.

Tutustu galleriassa kaikkiin kalenterikuvituksiin

Jaa sivu: