Miten partiolaisten adventtikalenterin tuottoja käytetään?

Partiolaisten adventtikalenteri on hyväntekeväisyystuote

Ostamalla partiolaisten adventtikalenterin suoraan partiolaiselta tai verkkokaupasta olet tukemassa alueesi lasten ja nuorten partioharrastusta. Kyseessä on merkittävin vuosittainen varainhankintatempaus, jossa partiolaiset nuorimmista alkaen ovat mukana kampanjoinnissa sekä oppimassa talkoohengessä toteutettavan myyntityön merkityksestä.

Myyntituotto käytetään kokonaisuudessaan partiotoiminnan hyväksi ja suurimman osan siitä saavat partion paikallisyhdistykset, eli lippukunnat. Jokainen lippukunta määrittelee itse omat tavoitteensa sekä vuosittaiset varainhankinnan kohteet. Tällä sivulla on muutamia esimerkkejä kohteista ja projekteista, joihin lippukunnat ovat talkoohenkisellä kalenterimyynnillä keräämiään tuottoja käyttäneet.

kolme partiolaista uteliaina vesiämpärin äärellä

Välineet lettujen paistoon ja tukea leirimaksuihin

Kouvolalainen partion paikallisyhdistys, eli lippukunta, Myllykosken Koskikarat havaitsi 2021 konreettisen tarpeen, johon adventtikalenterikampanjalla kerättiin varoja. ”Meidän täytyi hankkia uusi muurikka ja kaasujakkara, jotta pystymme paistamaan riittävästi lettuja tasaisesti kasvavalle jäsenistölle” , lippukunnasta kerrotaan.

Lisäksi lippukunta kannusti partiolaisiaan osallistumaan kesäleireille, kuten Finnjamboree Kajo 2022:lle maksamalla osan suurleirin osallistumismaksusta. Adventtikalenterimyynnistä saatavilla tuotoilla tasavertaistettiin kaikkien mahdollisuuksia osallistua toimintaan ja leirielämyksiin.

Ruukin samoojien partiolaisia sisaruspiirissä

Adventtikalenterimyynnistä saatavat tulot ovat partion paikallisille lippukunnille tärkeä tapa rahoittaa toimintaa. Ruukin samoojat -lippukunta käyttää viime vuoden tuloja partioretkillä usein tarvittavaan tarvikkeeseen: uusiin telttoihin.

Siikajoella toimiva Ruukin samoojat -lippukunta herätettiin uudelleen toimintaan vuosien hiljaiselon jälkeen vuonna 2021. Samalla todettiin, että monia toiminnassa tarvittavia varusteita puuttui lippukunnalta. Ratkaisun tähän haasteeseen ovat tuoneet adventtikalenterimyynti ja siitä saatavat tuotot.

”Viime vuoden kalenterituottojen avulla hankittiin telttoja lippukunnan käyttöön: yksi teltta ympärivuotiseen käyttöön, yksi kesäteltta ja muutama laavu”, kertoo lippukunnan joulukampanjapäällikkö Kati Huotari.

Koska reilun 50 hengen lippukunta on vastikään aloittanut toimintansa uudelleen, monenlaista tarviketta tarvitaan, että partiolaiset pääsevät sujuvasti retkille ja leireille.

Edellisenä vuonna kalenterituotto käytettiin yhteisiin retkikeittimiin.

Kati Huotarin mielestä on hyvä, että myynnillä on konkreettinen tavoite, jonka myös adventtikalentereita myyvät lapset ymmärtävät ja osaavat kertoa.

Kun käyttökohde on mietitty etukäteen, lapset näkevät, miten yhteinen myyntityö käytännössä tuo hyötyä paikkakunnan partiotoimintaan.

 

Hämeenlinnan kaupunginjohtaja Olli-Poika Parviainen partiolaisten adventtikalenterin kanssa sekä kaksi tarpojaikäistä partiolaista ja yksi partiojohtaja päällään partiopaidat ja -huivit.

Tukea osallistumiseen suurleireille Evolle ja Etelä-Koreaan

Hämeenlinnalainen partiolippukunta Wanajan Ilves on kerännyt adventtikalenterimyynnillä varoja finnjamboree Kajon sekä vuonna 2023 Etelä-Koreassa järjestettävän maailmanjamboreen kustannuksiin.

Wanajan Ilves pääsi ojentamaan partiolaisten adventtitkalenterin Hämeenlinnan uudelle kaupunginjohtaja Olli-Poika Parviaiselle. Kuvassa tarpojat Aura ja Tilda sekä johtajana mukana Nina. Kuvaaja: Sini Stolt. Tarpojille oli iloinen yllätys kuulla kaupunginjohtajan tarinoita omilta matkoiltaan Koreassa.

 

Piikkiön Tammipartio vaelluksella Inarissa, kuva vaeltajista rivissä maisemaa katsomassa

Adventtikalenterimyynnin tuella vaellukselle Inariin

Piikkiön Tammipartio kertoo viime vuosina kalenterikampanjoiden menneen hyvin. Vuonna 2019 vuonna he keräsivät rahaa Inarissa järjestetylle vaellukselle, ja vuonna 2020 rahaa kerättiin piirileirille. Lippukunnassa on huomattu se, että varsinaisen kalenterin ostamisen sijasta tärkemäpää monille ostajille on nimenomaan partion tukeminen. Ostamalla kalenterin voi konkreettisesti tukea lippukunnan toimintaa.

Partiolaiset kävelevät jonossa aurinkoisen niityn poikki

Kesäleirille adventtikalenterien avulla

Kuhmoisten Korpisusien partiolaiset pääsevät adventtikalenterimyynnin avulla nauttimaan edullisesti retkeilystä. Perinteeksi on muodostunut, että adventtikalenterimyynnillä hankitaan seuraavan vuoden retkirahat kaikille ryhmille sekä järjestetään kesäleiri.

”Lippukunta tuki jokaista Kajo-suurleirille lähtijää 90 eurolla ja lisäksi alle Kajon kohderyhmäikäisille järjestettiin oma retkensä.”

Kuva: Ville Saarinen

Flikka-purjevene vesillä

Lapset ja nuoret oppimaan purjehdusta

Helsinkiläisen Kulosaaren meripartio -lippukunnassa jokainen partiolainen pääsee purjehtimaan. Lippukunta käyttää adventtikalenterikalenterimyynnistä saamiaan tuottoja lippukunnan koulutusaluksen ylläpitoon ja huoltoon.

Kalenterituottojen avulla lippukunnan on mahdollista pitää purjehduksen kausimaksut matalina.

”On meritoiminnan elinehto, että käytössä on adventtikalenterimyynnin tuotot. Ilman niitä purjehduskauden maksut olisivat jäsenistölle huomattavasti kalliimpia”, lippukunnanjohtaja Visa Blad sanoo.

Lippukunnalla on käytössä 10-vuotias purjealus Flikka, joka on aktiivisessa käytössä niin ryhmien purjehduksilla, kesäleireillä kuin pitemmillä matkapurjehduksillakin. Vuosittain purjehduspäiviä veneelle kertyy noin sata. Meripartiotoimintaan mukaan tuleminen ei vaadi aiempaa osaamista, vaan purjehduksien aikana opetellaan tarvittavia taitoja.

 

Kuva: Markus Helin

 

Kalenterituotoilla vuoristoon

Järvenpään Scoutit toteuttivat varainhankinnasta saaduilla tuotoilla matkan Sveitsin Kanderstegin partiokeskukseen heinäkuussa 2019. Järvenpään Scouteista kerrottiin Kanderstegin partiokeskuksen ja alppimaisemien olleen elämys! Partiokeskuksessa on paljon partiolaisia ympäri maailmaa ja yhteiset iltanuotiot ovat unohtumattomia.

Kalenterimyynnillä rahaa eräkämpän remontteihin

Kirkkonummen Metsänkävijöiden eräkämppä ”Karhukolon” remontin tultua ajankohtaiseksi kalenterituotoilla päätettiin remontoida kämppää. Kalenterikampanja onnistui hyvin, ja kesällä 2019 kämppään tehty kattoremontti kustannettiin aiemman vuoden kalenterituotoilla. Lippukunnassa on kerätty rahaa myös muihin kämpän kunnostustöihin, kuten lattia- ja saunaremontteihin.

Lippukunnasta kerrottiin, että kampanjat ovat heillä onnistuneet hyvin, sillä lippukunnalla on vakiintuneet tavat myydä. Partiolaiset ovat joka vuosi samoissa paikallisissa marketeissa myymässä kalentereita.

Partio (logo)

Varoja alueellisen ja valtakunnallisen työn tueksi

Myyntituotto käytetään kokonaisuudessaan partiotoiminnan hyväksi. 74 % myynnin tuotoista ohjataan lyhentämättömänä paikallisen ja alueellisen partiotoiminnan tueksi, eli piireille ja lippukunnille.

Lippukunnat, eli partion paikallisyhdistykset, pyörittävät partion jatkuvaa viikkotoimintaa, retkiä ja leirejä.

Partiopiirit tukevat paikallisyhdistysten, eli lippukuntien, toimintaa monipuolisen ja laadukkaan harrastus- ja vapaaehtoistoiminnan järjestämisessä paikallisesti esimerkiksi järjestämällä koulutusta ja tapahtumia.

Keskusjärjestön tärkein tehtävä on partiotoiminnan edistäminen ja sen toimintaedellytysten varmistaminen Suomessa. Keskusjärjestö tukee piirejä ja lippukuntia mm. kehittäen partion ikäkausiohjelmaa ja ohjelmamateriaalia sekä järjestäen valtakunnallisia tapahtumia, koulutusta ja lippukuntatuen ja vapaaehtoistoiminnan malleja ja työkaluja. Keskusjärjestö myös vastaa valtakunnallisesta partion markkinoinnista ja varainhankinnasta.

Suomen Partiolaisten adventtikalenteri

Postitamme tilauksia joka arkipäivä! Ostamalla partiolaisten adventtikalenterin tuet paikallisia lapsia ja nuoria.

Kalenterin historiaa

Kiinnostuitko? Lue lisää kalenterin historiasta linkin takaa!

Jaa sivu: