Användning av intäkter

Scouternas adventskalender är en välgörenhetsprodukt

Genom att köpa scouternas adventskalender av en scout eller i webbshopen stöder du scoutverksamhet för barn och unga på din ort. Försäljningsintäkterna används i sin helhet till att stöda scoutverksamhet. Den största andelen går direkt till den lokala föreningen d.v.s. scoutkåren. Hela 74% av intäkterna används för att stöda den lokala och regionala verksamheten via scoutkårerna och de finskspråkiga distrikten. Förbundet Finlands Svenska Scouter koordinerar den nationella svenskspråkiga verksamheten. Varje scoutkår ställer upp egna försäljningsmål och besluter själv hur de använder intäkterna.

Adventskalenderkampanjen är vår viktigaste medelsinsamlingskampanj, där scouter i alla åldrar deltar för att lära sig redan i tidig ålder hur försäljningsarbetet förverkligas i talkoanda. Här nedan har vi samlat några exempel på hur scoutkårerna använder intäkterna från adventskalenderkampanjen.

Piikkiön Tammipartio samlade in medel för vandring i Enare

Scoutkåren Piikkiön Tammipartio berättar att adventskalenderförsäljningen de senaste åren gått bra. Förra året samlade de in medel för en vandring till Enare, i år samlar man in medlem för deltagande i distriktläger. Kårchefen Marianna Hilakari berättar att man i kåren lagt märke till att köparna inte direkt är ute efter kalendern i sig, utan att man vill understöda kårens verksamhet. Genom att köpa en adventskalender kan man konkret understöda kårens verksamhet.

Med kalenderintäkter till Kandersteg

Scoutkåren Järvenpään Scoutit förverkligade med hjälp av bl.a. adventskalenderintäkterna en resa år 2019 till scoutcentret Kandersteg i Schweiz. Hanna Suomi från kåren berättar att det mest utmanande har varit att få deltagarna att förbinda sig till projektplaneringen och arrangemangen kring projektet.

Intäkterna i kåren Viikin Vesikot användes till att köpa nya halvplutons- och Nigertält

Förra året samlade Viikin Vesikot intäkter för att köpa nya halvplutons- och Nigertält. Målet för intäkterna var från början självklart, eftersom behovet för nya tält är stort. Kampanjen lyckades mycket väl, kårchefen Ville Penttilä berättar stolt att kåren inte längre behöver låna utrustning av andra utan kan nu använda sina egna tält för alla läger. 

I år har kåren inte ett specifikt mål för sina kampanjintäkter, utan medlem kommer att användas för verksamheten så som deltagaravgifter, bussavgifter och matutgifter. Ville Penttilä lovar även nya priser för de medlemmar som säljer mest kalendrar.

Veikkolan Eräveikot och Haltijat samlade in medel för sitt eget kårläger

Veikkolan Eräveikot och Haltijat samlade in förra året medlem för sitt kårläger. I kåren var man väldigt nöjd över hur lyckad kalenderkampanjen var, kårmedlemmarna beställde t.o.m. mera kalendrar under kampanjtiden! Målet för intäkterna var inte svår att besluta, eftersom kåren hade inkommande sommar planerat ett sommarläger.

Understöd till barnhem i Indien

Munksnäs Flickscouter har som tradition att använda kalenderintäkterna för att understöda ett barnhem i Jaipur i Indien. Tidigare har vi understött flickor runtom i världen men nu då det senaste fadderbarnet blev myndigt valde vi att fortsätta understöda barnhemmet hon bodde på. På så sätt får fler gå i skola och kalenderpengarna kommer till möjligast stor nytta. 
Ostamalla partiolaisten adventtikalenterin tuet paikallisen lippukunnan toimintaa.

Kirkkonummen Metsänkävijät renoverar sin kårstuga

År 2018 samlade Kirkkonummen Metsänkävijät medel allmänt för verksamheten, men då det blev aktuellt med en renovering av  kårstugan “Karhunkolo”, beslöt man istället att rikta intäkterna från adventskalenderförsäljningen till renoveringen.

Kalenderkampanjen lyckades mycket bra och under våren 2019 kunde man genomföra en takrenovering med de insamlade medlem från adventskalenderkampanjen. I år beslöt man i kåren att fortsätta samla in medel för stugrenoveringen. Målet är att kunna genomföra en renovering av stugans golv och bastu.

Kårchefen Pinja Pekkarinen berättar att kampanjen har tenderat att lyckas bra för kåren, främst på grund av att man har väletablerade sätt att sälja. Kåren säljer varje år kalendrar vid samma lokala butiker.

Dela sidan: