Ansvar

Scouternas adventskalender produceras och säljs ansvarsfullt

Scouternas adventskalender har fått märkningen Nyckelflaggan som ett tecken på dess inhemska ursprung. Även illustrationen har gjorts av en finländsk illustratör. Adventskalendrarna trycks i Tavastehus på Papermark Oy och materialet som används består till största andelen av råvaror producerade i Finland.

Årets kalender är tryckt på FSC-certifierad kartong. Certifikatet garanterar att kartongen vi använder kommer från ansvarfullt skogsbruk som bidrar till ekologiska, sociala och ekonomiska fördelar.

Adventskalendrar packas plast, så att de förvaras hela även under ansträngda omständigheter. Plastomslaget kan sorteras i plaståtervinningen.  Om ingen plaståtervinning finns att tillgå kan omslaget även brännas.

Försäljningen av adventskalendern är scouternas mest betydelsefulla medelsinsamlingskampanj, där intäkterna i sin helhet används för scoutverksamheten. Upp till 74% av intäkterna används för att understöda den lokala och regionala scoutverksamheten, d.v.s. till scoutkårerna och distrikten.

Kalenderförsäljningen är momsbefriad medelsinsamling av en allmännyttig förening (MOMS 4§) och kräver därmed inget insamlingstillstånd.

Kalendrar säljs förutom i webbshoppen på olika evenemang, dörr till dörr och i köpcenter. Nationellt finns en överenskommelse om försäljningstillstånd i närheten av K- och S-gruppens affärer, Lidl Finland och Citycon köpcentren. Utöver den nationella överenskommelsen förhandlar scoutkårerna alltid på lokal nivå om försäljningen.

Dela sidan: