Till media

Redan i 75 år har scouternas adventskalender har varit en viktig del av finländarnas väntan på jul! De finländska flickscouterna hämtade kalendertraditionen till oss från Sverige år 1947.

Piirroskuvassa poni, possu, kana ja pikkulintu jouluisissa tunnelmissa.

Ännu denna dag är försäljningen av adventskalendern scouternas mest betydelsefulla medelsinsamlingskampanj. Med kalenderintäkterna kan scoutkårerna t.ex. köpa utfärdsutrustning för sina läger och utfärder, erbjuda understöd för lägeravgifter åt mindre bemädlade medlemmar och renovera kårlokaler. 74% av intäkterna riktas oavkortat till att stöda den lokala och regionala verksamheten. 

Kampanjen har även ett fostrande syfte, där barn och unga med hjälp av kalenderförsäljningen möter medmänniskor och samarbetar för att uppnå ett gemensamt mål. Därtill lär sig scouterna grundläggande kunskaper om varuhandel och ekonomi. 

Illustratörer för adventskalendern har varit sin tids kända illustratörer. Kalendern har bl.a. illustrerats av Ulla von Wendt, Camilla Mickwitz, Virpi Pekkala och Timo Kästämä. Årets kalender är illustrerad av Ninka Reittu.

Yngre och äldre kalenderförsäljare säljer adventskalendrar 15.10-5.12.2022 på gatan, i köpcenter och på olika evenemang – du kan t.o.m. få besök av dem till din hemdörr! 

För mera information kontakta Finlands Svenska Scouter r.f:s informatör Kate Lönnberg, tfn 044 272 3463 fornamn.efternamn@scout.fi 

Kalenderfakta

  • Försäljningspris 10 €, försäljningstid 15.10-5.12.
  • Kalendern är illustrerad av barnboksillustratören Ninka Reittu. Tidigare kalendrar har illustrerats av bl.a. Camilla Mickwitz och Virpi Pekkala 
  • Scouternas adventskalender har utkommit traditionsenligt sedan år 1947. 
  • Scouternas viktigaste medelsinsamlingskampanj, där intäkterna går till den lokala scoutverksamheten. 
  • Adventskalendern kan köpas av en scout eller från webbshoppen.

Kontakta oss

Saknar du mera information eller material, kontakta oss – vi hjälper dig gärna!

Materialbanken

Bilder på adventskalendern 2022 finns för medias bruk i vår materialbank.

Scouting är vänskap, skratt och oförglömliga upplevelser

Scouting är en hobby för alla som värnar om ansvar, miljö, hänsyn för andra och ledarskap.

Våra frivilliga ledare ger årligen över tre miljoner timmar av sin tid för att möjliggöra scoutverksamhet för barn och unga.  En siffra som motsvarar arbetsinsatsen för över 1800 ungdomsarbetare.

Suomen Partiolaiset – Finlands Scouter ry är landets största ungdomsorganisation som årligen samlar över 65 000 medlemmar. Totalt finns det ca 45 miljoner scouter i över 200 länder. Hos oss är du en del av en världsomfattande organisation där du kan bidra till att göra välden lite bättre.

Dela sidan: