Kirjoitettu Kategorier Intervjuer

Scouternas adventskalender 2021

Adventskalendern 2021 tar oss till en idyllisk förort

Scouternas adventskalender år 2021 har i år illustrerats av Christel Rönns. Adventskalendern charmar oss i år genom att ta oss till julförberedelserna i en förort. Det är idag fyra månader till julafton, men de ivrigaste av oss julvänner och alla scouter som förbereder sig för sin viktigaste medelsanskaffningskampanj, börjar redan nu förbereda sig för julstämning.

Christel Rönns har förutom scouternas adventskalender, illustrerat närmare 60 böcker för barn och ungdomar och själv skrivit flera barnböcker bl.a. Pärlemo får ett hem, Den lilla farbrorn med det långa skägget och Det vidunderliga ägget.

”Jag tycker om gamla förorter och ville i år illustrera en sådan för adventskalendern. I en förort kan man som bäst uppleva en varm gemenskap, där grannarna känner varandra och stannar för att småprata med varandra. Jag ville illustrera en avslappnad grannsämja i en förort då den är som bäst”, berättar Christel om tankarna bakom bilden.

I årets kalenderbild kan du även se många glada djurfigurer. Att inkludera djur i kalenderbilder baserar sig på Christels egna erfarenheter. ”Jag rör mig mycket ute med min hund och har noterat att man då lättare lär sig känna andra människor. Jag tycker om både hundar och hästar och ville inkludera dessa båda i kalenderillustrationen. I förorten där jag bor får vi ibland under julen besök av en liknande hästsläde som illustrerats på bilden. Barnen i området får sedan åka häst och släde i väntan på julen”, berättar Christel.

Christel Rönns ja vuoden 2021 partiolaisten adventtikalenteri
Bild: Christel Rönns hemalbum

”Hur är det att illustrera en kalender? ”

”Jag är otroligt glad över att kunna syssla som illustratör till mitt yrke, eftersom jag njuter lite extra av att illustrera. Jag gillar även att själv få lägga upp min tidtabell för projekt Däremot kan jag uppleva att det svåraste i mitt arbete är de gånger då jag får fria händer för en illustration. På sätt och vis är det roligaste men samtidigt det svåraste, funderar Christel.

Illustratörens stil kan kännas igen från förra årets kalender men också från barnböcker. Rönns illustrationer som belönats med priset Finlandia Junior har du kanske också stött på i de finskspråkiga böckerna om Risto Rappare (Risto Räppääjä) och Kissa Killi.

Traditionellt kompletterar bilderna bakom luckorna kalenderbilden och ger därmed nya nyanser åt adventskalenderbilden Christel berättar att detta medför vissa tekniska svårighet gällande kalenderillustrationen. ”Luckorna och bilderna därunder måste placeras in i helheten. Man måste fundera på luckornas storlek, avstånd till varandra och avståndet till ytterkanten av kalendern. Därtill måste kalenderbilden även fungera som en berättande saga.”

Julstämning kan skapas på många sätt

Christel berättar att hon firar jul tillsammans med sin familj. ”Nästa jul bor båda mina döttrar redan i sina egna hem. De kommer hem till barndomshemmet för att fira jul -det gör julen lyckad. Jag rider på min fritid och traditionellt har vi innan jul ridit kadrilj. Kadriljridning är en typ av organiserad ridning, där hästarna rör sig tillsammans i grupp. Det är alltid lika spännande och roligt. Sällan lyckas vi till ett perfekt utförande men det är inte det som är det viktigaste. ”

För mången finländare är scouternas adventskalender en viktig del av väntan på julen. Genom att köpa en adventskalender får man förutom kalenderluckor att öppna även en känsla av att bidra till något värdefullt – hobbyverksamhet för barn och unga. Även i år får vi följa med en julsaga i fyra delar, där ett nytt avsnitt publiceras varje adventssöndag. Vi berättar mera om julberättelsen som du kan lyssna till eller läsa senare i höst.

Partiolaisten adventtikalenteri 2021 piirretty kuva
Scouternas adventskalender 2021. Illustratör: Christel Rönns

 

Adventskalendern som illustrerats av Christel Rönns kan köpas fr.o.m. 15.10 av scouter runt omkring i landet och i webbshopen adventtikalenteri.fi/sv. Vid köp via webbshopen kan kunden rikta sitt understöd till en valbar scoutkår.

Sedan 1947 har scouternas adventskalender understött scouting runt omkring i landet och fungerat som en viktig del av finländarnas väntan på jul. Genom att köpa en adventskalender av en scout understöder du den lokala verksamheten på din ort. Intäkterna från kampanjen används i sin helhet för att understöda scoutverksamhet i Finland. Den största andelen tilldelas de lokala scoutkårerna. Läs mer om användning av intäkter.

Läs mer om scouting:
scout.fi/valkommen-med/scouting-ar

Dela sidan: