60-luvulla adventtikalenteri mahdollisti hirsimökin Ruskeasuon Kontioille

Heikki “Hese” Tolvanen aloitti adventtikalenterien myynnin 60-luvulla kolkkapoikana. Nyt viisi vuosikymmentä myöhemmin Hese on siirtynyt uskolliseksi kalenterin ostajaksi, jonka kodin seinällä on jälleen sama tuttu paikka odottamassa tämän vuoden kalenteria.

Ruskeasuon Kontioiden poikalippukunta oli talvella 1967 uuden tehtävän edessä. Oli aika myydä lippukunnan ensimmäiset adventtikalenterit.

Tuolloin 12-vuotias Heikki “Hese” Tolvanen ja muut pojat laittoivat kalenteriniput reppuihinsa ja ottivat kirjekuoret vaihtorahoja varten. Sitten lähdettiin soittamaan naapuruston ovikelloja.

“Riitti, että oli partiopusero päällä, katsoi silmiin ja hymyili, niin kyllä se yleensä tehosi. Sukulaiset ostivat tietysti myös paljon. Ja kummin kaimat ja muut”, Hese muistelee.

Lippukunnan pojat kilpailivat siitä, kuka myisi eniten kalentereita. Hese muistelee myyneensä ensimmäisenä vuonna kuutisenkymmentä kalenteria.

“Se ei ollut ihan lippukunnan ennätys, mutta kärkiviisikossa kuitenkin.”

Adventtikalentereilla hirsikota

Ensimmäisenä vuonna adventtikalentereiden myynnillä kerättiin rahaa lippukuntaleirille.

“Muistan leirin iltanuotiot veden äärellä ja sen, ketkä viisi poikaa meidän telttakunnassa oli. Jokainen toi mukanaan oman voipurkin, suolaa ja mausteita, ja maahan kaivettiin kylmäpoterot ruoille.”

Seuraavana vuonna alettiin rakentaa Kontioiden omaa kämppää Nuuksioon. Adventtikalenterin myynnillä saatiin varoja rakentamiseen, ja lopulta lippukunnalla oli komea hirsikota, jota käytettiin pitkään.

“Nyt se lienee jo lahonnut”, Hese arvelee.

Adventtikalenterien myynti on edelleen partion suurimpia tulonlähteitä. Kalenterin ostajien ansiosta partio voi jatkaa työtään paremman maailman eteen. Myös Hese hankkii edelleen joka vuosi adventtikalenterin kotinsa seinälle.

“Ostan aina, kun tulee ovelle kauppiaita. En ole ostanut netistä, vaan uskon tällaiseen ihmisten väliseen vuorovaikutukseen.”

Adventtikalenteri on säilyttänyt mallinsa

Vuonna 1982 partioon töihin tullut Hese on nähnyt, kuinka samanlaisena adventtikalenteri on pysynyt.

“Vanhat elementit löytyvät sieltä sisältä, se on adventtikalenterin vahvuus. Ihmisen odottavat niitä kuvia – adventtikynttilöitä, Suomen lippua, Lucia-neitoa ja Jeesus-lasta.”

Muutokset tutuissa kuvissa huomataan heti. Kun eräänä itsenäisyyspäivänä luukusta ilmestyi lipun sijaan kameli, muisteltiin tuota tapausta kauan.

Partiolaisten adventtikalenterin perinne on pitkä, sillä se on Suomessa ensimmäinen laatuaan.

“Adventtikalenteri on säilyttänyt hyvin kilpailuasemansa suklaa- ja arpakalentereita vastaan. Muut ovat katsoneet meistä mallia, mutta kyllä tämä on edelleen ykköstuote.”

Tänäkin vuonna Hese laittaa adventtikalenterin kotinsa seinälle – tutulle paikalle olohuoneen ja keittiön väliselle seinälle.

Jaa sivu: