Adventtikalenteri on mahdollisuus tehdä hyvää

Anna Munsterhjelmin suosikkikalenteri on Ulla von Wendtin kuvitus vuodelta 1955. ”Kalenteri on todella kaunista ja perinteinen. Joulu on minulle rauhoittumisen aikaa.”

 

Kun Suomi vaihtoi markat euroiksi, sai laumanjohtaja Anna Munsterhjelm selittää sudenpennuilleen monta kertaa, millä valuutalla adventtikalentereita myytäisiin. Todellinen haaste koitti kuitenkin vasta, kun rahat tuli viedä pankkiin talletettavaksi.

”Ensin pankissa ei suostuttu ottamaan kalenterirahoja ollenkaan vastaan, ja lopulta pankilta kesti kaksi kuukautta rahojen laskemisessa. Onneksi kaikki meni lopulta hyvin, ja rahat saatiin tilille”, Munsterhjelm muistelee.

Suomen Partiolaisten puheenjohtajana vuosina 2015-2017 toiminut Munsterhjelm myi ensimmäiset adventtikalenterinsa yhdeksänvuotiaana Olarin S-marketin edessä. Myöhemmin myyntipaikkoja on tullut monta lisää.

”Viime vuonna myin adventtikalentereita eduskunnassa. Minulla sattui olemaan mukana kalenterinippu, ja Pikkuparlamentin kahvilassa kalenterit menivät heti.”

Vapaaehtoistyötä ja varainhankintaa 

Adventtikalenterin merkitys partiolle on suuri, sillä parhaimmillaan sen tuotto voi olla kolmasosa lippukunnan tai piirin vuosituloista.

”Suomessa yksikään vapaaehtoisuuteen perustuva järjestö ei tee näin paljon varainhankintaa itse. Kun adventtikalenterin saa ostettua suoraan partiolaiselta tai verkkokaupasta, tietää, että rahat menevät suoraan partiolle”, Munsterhjelm muistuttaa.

Adventtikalenterin ansiosta partion osallistumismaksut voidaan pitää matalina, jotta mahdollisimman moni voisi tulla mukaan. Laajasta vapaaehtoistyöstä huolimatta rahaa kun tarvitaan esimerkiksi tilojen vuokriin, leiriläisten ruokkimiseen ja varusteiden hankintaan.

Adventtikalenteri kertoo myös partion valtakunnallisuudesta. Kun sudenpentu Inarista myy samaa kalenteria kuin samoaja Vantaalla, ovat koko Suomen partiolaiset luomassa jouluhenkeä maahamme.

”Näin partiolaiset tuovat joulun. Riippumatta siitä, millainen koti on, adventtikalenteri on mahdollista hankkia. Aina kun näkee jonkun kodissa adventtikalenterin, sydämessäni läikähtää”, Munsterhjelm kertoo.

Adventtikalenteri tuo iloa ostajalleen 

Partiotoiminta voi jatkua nykyisellään adventtikalenterin ansiosta. Varat jaetaan partion kattojärjestön, partiopiirien ja lippukuntien kesken.

”Lippukunnat päättävät itse oman osuutensa käytöstä. Samalla opetellaan tavoitteellisuutta, rahanhallintaa, päätöksentekoa ja budjetointia”, Munsterhjelm kertoo.

Partiolla on ollut vuosien varrella monia muitakin varainhankintatuotteita. On myyty kynttilöitä, joulukortteja ja joulukoristeita, mutta adventtikalenterin vertaiseksi valtakunnalliseksi tuotteeksi ne eivät ole yltäneet.

Partiolaisten adventtikalenterin pitkän iän salaisuudeksi Munsterhjelm nostaa kalenterin pitkän historia, tunnettavuuden ja sen, että kalenteri herättää monissa lämpimiä lapsuusmuistoja.

”Ja ihmisillä on myös tosi paljon halua tehdä hyvää. Jos haluaa tehdä jotain lasten ja nuorten hyväksi, kalenterin ostamalla saa olla sekä avuksi ja hyödyksi että kalenterin tuoman ilon itselleen.”

Jaa sivu: