Christel Rönns adventskalender 2019 belyser en jul i skogsmiljö

Årets adventskalender, illustrerad av Christel Rönns, beskriver en förtjusande och fartfylld jul i skogen. Rönns levande illustrationer är sedan tidigare bekanta för många från barnböcker. Rönns har bl.a. illustrerat böcker som den lättlästa serien om Klass 1B och Risto Rappare. Hon har även belönats med Finlandia Junior priset år 2012.

Christel Rönns berättar att hon valt en skogsmiljö som kalenderbild eftersom hon gillar att rita djur och skog. Då hon satte igång arbetet med illustrationen tittade hon på tidigare adventskalendrar. För att försäkra sig om att illustrationen inte skulle skilja sig för mycket från dem som gjorts tidigare, gick hon tillbaka och tittade på tidigare kalendrar innan hon påbörjade arbetet. I årets kalender syns glada tomtar som tillsammans med skogens djur förbereder sig för julfesten. Bilden fick mycket positivt mottagande då den publicerades tidigare i höst. 

Christel önskar att beskådaren fäster uppmärksamhet vid de små detaljerna.  

”Jag har försökt få med så många små detaljer som möjligt i bilden. Jag hoppas att detta gör att man vill gå tillbaka och titta på bilden flera gånger”, berättar Christel. Gällande illustrationen gillar Christel själv speciellt kontrasterna som skapas av den vita snön och mörkret som natten och skogen tillför.

Christel upplever att arbetet med illustrationen var både lätt och svårt. ”Det var lätt för att det var roligt att illustrera kalenderbilden och för att arbetet flöt på. Det svåra var att placera ut detaljerna i illustrationen och att fundera ut en jämn placering av kalenderluckorna. Det var även arbetsdrygt att fundera ut hur kalenderbilden skulle fortsätta bakom luckorna.” 

Gällande sin egen jul berättar Christel att hon firar den med sin familj. ”Vi äter inte kött i vår familj, men på julen tillåter jag mig äta grönpepparleverpaté. Paté och Waldorfsallad symboliserar jul för mig”, berättar Christel.

Dela sidan: