Kirjoitettu Kategoriat Jouluperinteet

Kuuntele jouluista tarinaa

Tunnelmoi joulua partiolaisten joulutarinan parissa

Partiolaisten adventtikalenterin herättää tänäkin vuonna eloon neliosainen joulutarina. Tarinasta on myös tehty tunnelmallinen kuunneltava versio, jonka parissa voi rauhoittua jokaisena adventtisunnuntaina.  

Tämän vuoden joulutarinan on kirjoittanut lastenkirjailija Ninka Reittu. Tarinassa seikkailee utelias leppäkerttu, joka on kuullut puhuttavan joulusta ja haluaa tutustua tähän ihmeelliseen talven juhlaan. Tarina sopii pienillekin lapsille mutta tarjoaa ripauksen joulun taikaa kaikille adventtikalenterin ystäville. 

Kuunneltavan version takana ovat ääninäyttelijä Anna Brear sekä Miracle Soundin tuottaja Heikki Forsström

Studiossa taika alkaa syntyä 

Kun Anna Brear astuu studioon äänittämään partiolaisten joulutarinaa, hän on jo etukäteen tutustunut käsikirjoitukseen. 

”En kuitenkaan mieti etukäteen liikaa tulkintaa tai luo hahmoja ja maailmaa mielessäni. Studiossa tarina muotoutuu”, Anna kertoo. 

Studiossa Anna asettuu mikrofonin eteen ja alkaa lukea. Heikki Forsströmin roolina on ohjata ja hienosäätää tarvittaessa. Hänen mielestään on tärkeä antaa tilaa ääninäyttelijän omalle näkemykselle. 

Heikistä on kiehtova seurata, miten studiossa taika alkaa syntyä. 

”Aika ja paikka katoaa, kun kuuntelee tarinaa. Tietää, että tästä tulee hyvä.”  

Sitten otetaan kulaus vettä ja luetaan tarinan seuraava jakso. 

Töitä äänen ja merkityksellisten asioiden parissa 

Tuottajana Heikki Forsströmin työ alkaa sopivan ääninäyttelijän miettimisellä. Tarina julkaistaan suomeksi ja ruotsiksi, joten tarinalle tarvitaan lukija, jolta molemmat kielet luonnistuvat. Lisäksi Heikin mielestä on tärkeää, miten lukija välittää tunnetta. 

”Annan ääneen on helppo samastua, sitä jää kuuntelemaan”, Heikki sanoo. 

Anna lukee partiolaisten joulutarinan nyt ensimmäistä kertaa, mutta Heikki on ollut mukana tarinan äänityksessä alusta asti. Ensimmäisen kerran joulutarina julkaistiin vuonna 2020. Heikki on tehnyt jo aiemminkin partiolaisten kanssa yhteistyötä adventtikalenterin radiomainoksen parissa. Tänäkin vuonna radiossa on soinut mainos, jossa hänen tyttärensä esiintyy. 

Anna Brear haluaa ääninäyttelijänä tehdä töitä sellaisten asioiden parissa, jotka ovat hänen omien arvojensa kanssa linjassa. Hänelle on tärkeää olla välittämässä viestiä ihmisille. 

”Ihmiset eivät kuuntele minua vaan sitä tarinaa ja uppoutuvat siihen”, Anna sanoo. 

Tarina herää eloon adventtina 

Ensimmäisenä adventtisunnuntaina Annan ja Heikin työ on jo tehty, mutta tarina vasta herää eloon, kun ensimmäinen jakso julkaistaan ja ihmiset pääsevät sitä kuuntelemaan. 

Heikki näkee joulutarinan kuuntelussa mahdollisuuden omaan rauhoittumishetkeen. 

”Ei tarvi tehdä mitään muuta samalla. Oma pieni retriitti.” 

Anna haluaa tarinan myötä toivottaa kaikille tarinan kuuntelijoille itsestä, muista sekä luonnosta ja eläimistä huolehtivaa ja läsnä olevaa talven aikaa. 

”Toivottavasti pääset asettumaan tämän tarinan äärelle rauhoittumaan.” 

Jaa sivu: