Joulukalenteri vai adventtikalenteri?

Joulukalenteri on yksinkertaistettuna kalenteri, jonka avulla lasketaan päiviä jouluun. Suomessa useimmissa joulukalentereissa on luukut joulukuun ensimmäisestä päivästä aina jouluaattoon saakka. Partiolaisten adventtikalenteri alkaa puolestaan ensimmäisestä adventista, ellei sitä vietetä joulukuun puolella. Tällöin ensimmäinen luukku avataan 1.12.

Joissain kulttuureissa viimeinen joulukalenterin luukku avataan 25. joulukuuta. Suomessa joulua vietetään perinteisesti jouluaattona 24. päivä, joten partiolaisten adventtikalenterin viimeinen luukku avataan silloin.

Adventtikalenteri 1947
Ulla von Wendtin kuvittama ensimmäinen adventtikalenteri vuodelta 1947

Joulukalenteri tuli Suomeen partiolaisten tuomana

Tiesitkö, että partiolaiset toivat joulukalenteriperinteen Suomeen? Ensimmäistä kertaa kalenteria myytiin vuonna 1947, eli yli 70 vuotta sitten. Ensimmäisessä kalenterissa oli piparkakkutalo (katso adventtikalenterin galleria). Kalenteri oli Ulla von Wendtin kuvittama, ja aivan aluksi suomalaiset eivät kalenterista innostuneet. Jo kuitenkin parin vuoden aikana kalenterista tuli aina vain suositumpi, ja perinne oli syntynyt.

 

Täydentyvä kalenterikuva ja perinteiset joulun elementit ovat tärkeä osa adventtikalenteria

Useat partion adventtikalenterin ostajat odottavat kalenterista tuttuja joulun elementtejä tiettyinä joulukuun päivinä. Näitä ovat mm. kynttilät adventtisunnuntaisin, Lucian kynttiläkruunu Lucian päivänä ja Suomen lippu itsenäisyyspäivänä. Joskus nämä tutut elementit voivat näkyä kalenterissa uudella tavalla. Kynttilät saattavatkin olla lumilyhtyjä tai kynttiläkruunu onkin lumiukon päässä. Joulu tulee kumminkin!

Erona moneen joulukalenteriin, adventtikalenterin kuva täydentyy luukkujen avautuessa. Luukun takaa ei siis löydy irrallista jouluista kuvaa, vaan luukun sisältö on osa kalenterikuvaa. Kaikkien luukkujen avauduttua kuva onkin jo ihan erilainen, kun sitä vertaa alkuperäiseen kuvaan.

 

Paras joulukalenteri: kuvakalenteri, suklaakalenteri, lelukalenteri vai kosmetiikkakalenteri?

Joulukalentereita on moneen makuun ja luukkujen takaa saattaakin perinteisen kuvan sijaan löytyä suklaata tai muita makeisia, leluja tai vaikkapa tuotteita kauneudenhoitoon. Minkälainen on sinun lempikalenterisi? Voisiko se olla partiolaisten adventtikalenteri?

 

 

Osta kalenteri netistä

Adventtikalenterin tilaaminen verkkokaupastamme on hyvä ja helppo keino tukea paikallista partiotoimintaa erityisesti tänä vuonna! Myös verkkokaupassa voit valita lippukunnan, jolle haluat tukesi osoittaa.

Osta kalenteri partiolaiselta

Jos haluat ostaa adventtikalenterin suoraan partiolaiselta, löydät sinua lähimmän myyntipaikan listauksestamme. Lista myyntipaikoista päivittyy kampanjan aikana.

Partiolaisten adventtikalenteri ei ole aivan tavallinen joulukalenteri

Vaikka partiolaisten adventtikalenteri näyttääkin perinteiseltä kuvakalenterilta, sillä on myös syvempi merkitys. Kalenteri on partiolaisten tärkein varainhankintatuote. Varainhankinnan ohella kalenterien myynti opettaa lapsille myynti- ja taloustaitoja, kun he kiertävät myymässä kalenteria ovelta ovelle ja esimerkiksi kauppakeskuksissa. Myynnistä saaduilla tuotoilla mahdollistetaan partiotoiminta ympäri Suomen.

Jaa sivu: