Kirjoitettu Kategoriat Jouluperinteet

Perinteinen joulukalenteri tuo nostalgista joulutunnelmaa

Perinteinen joulukalenteri tuo nostalgista joulutunnelmaa

Perinteinen partiolaisten adventtikalenteri on monelle se ainoa oikea joulukalenteri – eikä suotta! Se on ollut kiinteä osa suomalaista joulunodotusta jo vuodesta 1947. Voidaankin sanoa, että partiolaisten adventtikalenteri on jo itsessään jouluperinne.

Adventtikalenterin lisäksi suomalaiseen joulunodotukseen kuuluu monen mielestä joulukortit, joulukuusi, joulupukin vierailu, tontut, joulusiivous sekä kodin koristelu jouluksi, tutut jouluruuat… Parasta joulussa on kuitenkin se, että jokainen voi luoda omat perinteet, ja jättää noudattamatta niitä, mitkä eivät tunnu hyvältä. Perinteen ei tarvitse myöskään merkitä vanhaan jumittumista, vaan se voi uudistua vuodesta toiseen. Eräs tärkeä perinne jouluna on joulukalenterin ostaminen. Jos jokin, on joulukalenteri uudistunut ajan kuluessa!

Partiolaisten adventtikalenteri pöydällä

Olisiko perinteinen kuvakalenteri sinun joulukalenterisi?

Kun kysymme adventtikalenterin ostajilta miksi he kalenterin ostavat, on merkittävimpiä syitä tietenkin partiotoiminnan tukeminen. Sen lisäksi tärkeä syy on perinne. Adventtikalenterin ostaminen on yksi konkreettinen askel kohti joulua, ja luukkujen avaaminen joulukuun hämyisissä aamuissa on olennainen osa joulutunnelman syntymistä. Adventtikalenterin myyjien tapaaminen kauppakeskuksessa tai verkkokaupasta ostetun kalenterin kolahdus postiluukusta kertoo lähestyvästä joulusta.

Vaikka joulu tuleekin myös ilman partiolaisten adventtikalenteria, jotain olennaista siitä jää puuttumaan, sanoo moni adventtikalenterin ostaja. Mutta mikä adventtikalenterista tekee niin erityisen?

piirretty kissa tonttulakki päässään. Hahmo partiolaisten adventtikalenterista.

Miksi partiolaisten adventtikalenteri on se ainoa oikea joulukalenteri?

Adventtikalenterin fanien mukaan parasta kalenterissa on mm. se, että luukusta löytyvä kuva täydentää kalenterikuvaa. Kalenterin kuva suorastaan herää henkiin luukkujen availun myötä. Tärkeäksi koetaan myös se, että luukuista löytyy ”ne juuri oikeat” kuvat tiettyinä päivinä: Lucian päivänä Lucia-neito, adventtisunnuntaisin adventtikynttilät, itsenäisyyspäivänä Suomen lippu… Adventtikalenterin hauska puoli on se, että vaikka elementit ovat tuttuja, ne tulevat joka vuosi esille aina hieman uudella tavalla.

Nykyajan joulussa merkitsee myös eettisyys ja ekologisuus. Kuvakalenteri on oiva valinta myös tästä näkökulmasta. Adventtikalenteri on tehty suomalaisella työllä ja sen avulla tuetaan suomalaisten lasten harrastamista. Kun joulu on ohi ja kalenterille ei ole enää käyttöä, on se helppo kierrättää kalenterista löytyvien ohjeiden avulla. Tosin, innokkaimmat fanit laittavat kalenterin talteen ja ihailevat niitä vuodesta toiseen!

piirretty koira joululahjapaketin kanssa. Hahmo partiolaisten adventtikalenterista.

Riittääkö perinteinen kuvakalenteri nykyaikana?

Tätä kysymystä miettii nykyään varsinkin moni lapsen huoltaja. Jos omassa tai omien vanhempien lapsuudessa kuvakalenteri oli ihmeellinen ja ainutkertainen jouluntuoja, nykyään runsauteen tottuneessa yhteiskunnassa saatetaan odottaa jotain muuta. Rinnalle on tullut erilaisia kalentereita tutuista suklaakalentereista lelukalentereihin ja meikkikalentereihin asti.

Lapsen suhtautumiseen kuvakalenteriin vaikuttaa vahvasti se, miten huoltajat kalenterista puhuvat. Partiolaisten adventtikalenterin avulla voitte viettää yhteisiä jouluhetkiä ja voit kertoa joulunvietosta omassa lapsuudessasi. Miettikää, keitä kalenterikuvassa seikkailee ja mitä siinä tapahtuu. Voitte myös kuunnella kalenterin kuvitukseen liittyvää partiolaisten joulutarinaa yhdessä. Joulu on mielikuvituksen ja taian aikaa, ja siksi uskomme, että kuvakalenterilla on paikka myös tulevaisuuden jouluissa!

Osta kalenteri netistä

Adventtikalenterin tilaaminen verkkokaupastamme on hyvä ja helppo keino tukea paikallista partiotoimintaa! Myös verkkokaupassa voit valita lippukunnan, jolle haluat tukesi osoittaa. Kalentereita voi ostaa 15.10. – 5.12.

Osta kalenteri partiolaiselta

Jos haluat ostaa adventtikalenterin suoraan partiolaiselta, löydät sinua lähimmän myyntipaikan listauksestamme. Lista myyntipaikoista päivittyy kampanjan aikana.

  • Valokuvat: Kristiina Hemminki ja Eeva Helle
  • Kuvitukset: Christel Rönns

Jaa sivu: