Kirjoitettu Kategorier Kalenterin kuvittajat

Adventskalendern 2022 är illustrerad av Ninka Reittu

Ninka Reittus illustration tar oss till ett vinterklätt sagoland

Ninka Reittu som både illustrerat årets adventskalenderbild och skrivit den tillhörande julsagan, ville med sin illustration skapa en julig och flödande kalenderbild som glädjer dess beskådare.

Den stämningsfulla adventskalenderillustrationen ger oss en inblick i husdjurens äventyr på en vinterprydd gård. Idén för både illustrationen och julsagan väktes redan föregående vinter.

”Förra vintern var väldigt kall och snörik. Vi funderade då med mina egna barn hur djuren i naturen klarar sig under en svår vinter”, berättar Ninka Reittu. Ur dessa funderingar föddes adventskalender julsagan.

Ninka Reittu är en känd barnboksförfattare och serieillustratör. Hennes mest kända verk är Ystäväni Pulla Vehnänen, Sinä olet superrakas och Messi ja Mysteeri -böckerna samt illustrationerna till Prinsessa Pikkiriikki- serien.

Egna barndomsminnen gav inspiration till sagan

Naturen och djuren ligger varmt om hjärtat för Ninka Reittu. Det var således inte svårt att komma på ett tema för årets adventskalenderillustration. Både julförberedelser och husdjur finns som starka minnesbilder hos Reittu. Som 12-åring hade Reittu en egen sköthäst, Reepu. För att glädja hästarna brukade hon baka stora pepparkakor åt hästarna till spiltornas dörrar. Pepparkakorna brukade dock snabbt ätas upp av hästarna.

Julsagan Vintertrubbel i Potalax som baserar sig på kalenderbilden, berättar om påhittiga barn som osjälviskt vill hjälpa djuren i naturen. Julsagan utkommer i fyra delar där ett nytt avsnitt av sagan publiceras varje adventssöndag.

”Det föll sig helt naturligt att skapa ett tema kring att hjälpa andra och se till att djuren i naturen hade det bra”, säger Reittu.

Kuvittaja Ninka Reittu käsissään uusi partiolaisten adventtikalenteri

Adventskalendertraditionen viktig redan som barn

Det var en ära och glädje för Reittu att få illustrera scouternas adventskalender. Redan som barn var scouternas adventskalender en del av hennes egen väntan på julen.

“Det känns som om den alltid funnits. Det är fint att kalendern har en lång tradition och att den fått en stadig plats i de finländska jultraditionerna. Åtminstone för min egen familj var adventskalendern alltid en viktig jultradition”.

För Reittu själv är det viktigt att under julen samla nära och kära under samma tak och även fira att vi nu igen vänder blicken mot våren. I och med egna barn har julens magi även blivit en del av julfirandet.

”Jag väntar nog på julgubben precis lika mycket som barnen”, skrattar Reittu.

Kalenderillustrationen gav nya utmaningar

Även om Ninka är en erfaren illustratör och skribent, gav adventskalenderprojektet henne nya utmaningar. Kalenderillustrationen består av en bild, medan bokillustrationer kan vara många. Vid skapandet av kalenderbilden var man tvungen att fundera ut var luckor skall vara placerade, vad syns på bilden och vilka figurer skall inkluderas i julsagan.

Ninka tycker om att hon i sitt arbete kan fullt engagera sig i sagan och dess värld. Hon ville skapa en illustration som var julig och samtidigt fylld av detaljer för barnen att undersöka. Gårdsplanen på kalenderbilden påminner henne om den gamla prästgården hon själv vuxit upp på.

”Jag strävar efter att se världen med barnaögon. Jag vill med hjälp av mina verk åstadkomma glädje för barn”

Köp en kalender i webbshopen

Genom att beställa en adventskalender via webbshopen stöder du den lokala scoutverksamheten! Även i webbshopen kan du välja vilken scoutkår som får ditt understöd.

Försäljningstiden är 15.10-5.12.

 

Köp en kalender av en scout

Om du vill köpa en advetnskalender av en scout, hittar du de närmaste försäljningsställen listade på webbsidan. Listan över försäljningsplatser uppdateras under kampanjtiden då scoutkårerna uppgett sina tidpunkter.

Försäljningstiden är 15.10-5.12.

Dela sidan: